Vi lägger upp de frågor som kommer in och vi svarar även på dem så att alla kan ta del av varandras frågor om smärta. Självklart håller vi er anonyma och vi ser till att man inte kan spåra någon fråga till just dig.
22/ 8 Premiärprogrammet handlar om stelhet och ont i nacken.
5/9 Vi pratade om musarm, symtom i kroppen orsakat av stress och utbrändhet. mm.
12/9 Vi pratar diskbråck i nacken, pirrningar i ben och vad man gör om man har ont i fötterna.
Vi har fått in många frågor om spänningshuvuvärk och migrän, ett tillstånd som verkar öka.
Naprapaten svarar: Vi möter dagligen personer som lider av spänningshuvudvärk. Migränpatienterna möter vi också men inte på dagligbasis.
Det är viktigt att särskilja dessa två tillstånd då det ofta har helt olika grund orsak.
Behandlingarna skiljer sig dock inte så mycket från varandra.
I vår kliniska vardag märker vi att de som söker oss för migrän och får behandling av oss får en stor lindring i sin migrän. Det märks ofta på hur ofta migränen kommer och med vilken intensitet. Båda dessa faktorer brukar bli bättre. Dvs. Anfallen kommer inte lika ofta och när de kommer så är de inte lika intensiva i smärtan.
Viktigt att komma ihåg att alla reagerar olika på naprapatbehandling och det tar olika lång tid innan man märker resultat. Detta beror på patientens grund status och hur illa migränen eller spänningshuvudvärken är från början.
Vad gör vi då under behandlingen?
Vanligen använder vi TENS (el-stimulering) och värmelampa som uppvärmning. Triggerpunktsbehandling är väldigt effektivt på spända muskler samt även akupunktur.
Massage mår de flesta bra av och att få övningar för att själv kunna hjälpa till i processen gör att det blir bättre snabbare. Manipulation (justering av låsningar i kotorna) har god effekt.
Varje patient undersöks innan behandling görs och därefter anpassar man behandlingen efter patientens status och behov.
Under senaste tiden har det trillat in en heldel patienter med långvarig smärta på utsidan av höften. Smärtan har stadigt ökat när de belastat i form av promenader men i vissa fall bara genom att ta sig till och från arbetet. Vila brukar göra det bättre men när man reser sig upp igen känner man sig stel och det smärtar runt höften. Ofta har man haft ont i flera veckor eller månader. De somsöker oss med detta undrar ofta om det någonsin kommer aatt bli bra?
Naprapaten svarar: Ja Visst går det att bli fri från denna envisa värk. Allt tar lite olika tid beroende på kondiion, ålder, hur länge man haft ont bara.
På utsidan av höften har vi ett stort muskelfäste för sätesmuskeln. Ibland får man inflammation i detta fäste och då uppstår denna typ av problematik som beskrivs ovan. Tillståndet kallas Trochanterit och detta kan te sig lite olika vid behandling.
Vanligen brukar naprapaten lokalisera orsaken till att detta uppstått. Man gör massa passiva och aktiva tester och även neurologiska tester utförs. Det är viktigt att se över ländryggen för att utesluta problem i detta område. Lokalt i smärtområdet är det effektivt med triggerpunktsbehandling vilket innebär att man trycker hårt på den spända muskeln med syfte att öka cirkulationen och få muskeln att slappna av. Även justering av ländryggen och bäcken är viktigt om det finns behov. Kompletterande behandling kan vara el-stimulering (TENS), akupunktur, massage, värme och töj. När smärtan släppt är det viktigt att stabilitetsträna området. Prata med din naprapat om lämpliga övningar.
En man 50 år som lever ett aktivt liv med löpträning, golfrundor under säsong. Han är även i full fart att bygga ut på sommarstället. Han arbetar på kontor och försöker variera mellan att sitta och stå.
Höger knä är nu molande ömt och det går inte över genom att vila. Det är inte svullet men gör ont på insidan av knät. Det uppkom efter att han varit ute i skogen och plockade svamp. Han undrar vad han ska göra?
Naprapatens svar: Ett knä kan göra ont av olika anledningar dels genom refererad smärta dvs. Värken kommer från något annat ställe och oftast från ländryggen eller bäcken när det gäller knäna. Men det finns många saker som kan göra ont i ett knä i också.
I detta fall låter det som om att den inre menisken skadats på något sätt. Troligen har den klämts när han suttit på huk och plockat svamp. Det kan även vara så att löpningen komprimerat menisken och att vridningar i knäet i samband med golf påverkat menisken. En inflammation i menisken kan läka ut med vila och med lättare rörelseövningar. Samt att han bör undvika lägen som smärtar under en period.
En fråga som ställdes till oss i Fråga naprapaten i Skärgårdsradion handlade om en kvinna 34 år som arbetar vid datorn, har småbarn och inte riktigt hinner prioritera träning i den mån hon önskar. Värken började uppe i höger axel framförallt smärtade satdet på framsidan av axeln. "Som en spik"
Hon försökte först träna bort det men värken spred sig ner mot armbågen. Armen domnade i vissa lägen och att sitta längre stunder vid datorn blev outhärdligt.
Naprapatens svar: En musarm/tennisarmbåge är ett tillstånd som kommer smygandes. Man kan uppleva att smärtan i armbågen bryter ut av att man gjort något särskilt ex. Skruvat med skruvmejsel, gjort mycket armhävningar eller haft en stressig period på arbetet. Oavsett hur det hela bröt ut så är det många som söker efter att värken suttit i armbågen en längre tid. Man tror och hoppas helt enkelt att det ska gå över av sig själv. När dessa patienter kommer till mig beskriver de ofta känslan av att ha en spik i framsidan av axeln, att armen domnar samt att man är punktöm vid utsidan av armbågen.
I detta läge behandlar jag i första hand skuldran då det ofta är där den primära orsaken till smärtan sitter. Den sekundära smärtan sitter i armbågen. Skulle jag bara behandla armbågen skulle det troligtvis bli bättre men orsaken till smärtan i armbågen skulle kvarstå och därför skulle värken i armbågen komma tillbaka.
Den effektivaste behandlingsmetoden skulle därför bli; avstå belastande träning av skuldra och arm den första tiden av behandlingen, mjuka upp och minska muskelknutarna i skuldran och i underarmen. Jobba mycket med värme och när värken avtagit så skulle patienten få rehabträning för axeln och armbågen, så att smärtan inte ska komma tillbaka. Här är det viktigt med tålamod och att se över sin ergonomi. Det tar tid men de allra flesta blir friska.
Kvinna i 30 års åldern undrar vad hon kan göra för att bli av med stelhet i nacke och axlar? Hon har haft ont till och från och känt sig stel. Hon har precis flyttat och hon bär mycket på deras son 11 månader.
Hon upplever att besvären är värst på morgonen men det blir bättre när hon kommer igång. Hon har haft huvudvärk de senaste dagarna och hon upplever att det kommer från spänningar i nacken. Hon har inga domningar i armarna och hon känner sig inte svag.
Naprapatens svar: Det låter som en överansträngning i nackensmuskulatur och att stelheten nu övergått i smärta. Där smärtan strålar upp i huvudet som spänningshuvudvärk. Om värken inte avtar med några lättare övningar inom ett par dagar eller om huvudvärken tilltar så rekommenderar jag att hon söker sig till naprapat som kan undersöka nacken och bröstryggen för att utesluta låsningar, muskelknutar eller annan orsak.