Naprapatbehandling

 Hur går det till?

Första mötet

När du kommer till oss första gången, så kommer vi ställa massa frågor och göra olika rörelsetester och testa ditt nervsystem. Dessa tester görs stående på golvet eller liggandes på bänken, beroende på vad du söker för.

Vi skapar din journal och lägger upp en behandlingsplan.

Vi informerar om vad vi gör och vad vi hittar, du får gärna ställa frågor under tiden om du undrar något.

För att kunna undersöka din rygg, nacke, axel, ditt knä eller det du söker för behöver du ta av dig din tröja eller dina byxor.  Det är för att vi ska kunna göra en bedömning av smärtområdet och för att vi ska kunna behandla din smärta.

När behandlingen startar kommer du att få ligga på en behandlingsbänk, väl rengjord och med bänkpapper på. 

Behandlingen

Vi vill alltid palpera igenom i smärtområdet, (trycka på och känna igenom smärtområdet). Vi gör detta moment för att få en bild om hur spänt det är och hur ont du har. Detta hjälper oss att ställa diagnos och leta orsaken till din smärta.

När vi lokaliserat området som ger orsaken till smärtan brukar vi starta med Elstimmulering (TENS, två plattor som fäster på huden för att ge små elektriska impulser, det gör inte ont utan syftar till att pumpa igenom muskeln med nytt syrerikt blod). Vi använder även en värmelampa (infra rött ljus) som gör att vi värmer upp musklerna och du får en liten stund att slappna av på. Momentet bidrar till att vi får bättre behandlingsresultat.

 

Behandlingstekniker

Som naprapat arbetar vi manuellt, det betyder att våra händer är vårt främsta redskap. För att få så snabba resultat som möjligt kompletterar vi ibland med andra behandlingstekninker utifrån just ditt behov. Nedan beskrivs först de manuella metoderna och sedan de kompletterande metoderna.

Triggerpunktsbehandling

Det är en effektiv benadlingsmetod där terapeuten trycker på en muskelknut i syfte att få den att slappna av. När vi trycker på muskelknuten kan det va så att du upplever en utsrålande smärta en bit bort från själva punkten man trycker på. Detta är helt normalt och genom att behandla denna muskelknut så kommer dina muskler bli mer avslappnade och din smärta kommer att minska.

Mobilisering

Det är när naprapaten stretschar i dina leder i syfte att öka rörlighten. Detta är en lindrigare variant att öka rörligheten i lederna mot att manipulera. Ofta tas leden ut i sitt ytterläge och du som patient får trycka emot en kort stund.

Manipulation

Det är detta moment som "knakar". Endel tycker att det är obehagligt andra tycker att det är skönt när låsnigrana släpper för man upplever en direkt avslappning och minskad smärta. Kom ihåg att naprapaten inte gör detta moment om du inte vill, om det inte finns indikation på det eller om andra risker förekommer. Manupulationen syftar till att öka rörligheten i en led som har begränsningar i sitt rörelseomfång. Ofta har man i samband med låsningen krampande muskler i omkringliggande för att skydda ryggraden.

Massage

Det härligaste tycker många men kom ihåg att naprapaten vill gärna komma åt de spända muskelrna på djupet så ofta tar man i här för att komma åt på djupet och därmed få en snabbare läkning. Vilket också syftar till att minska din smärta snarast möjligt. Det är dock viktigt att du är avslappnad när vi masserar muskelrna så att vi får den effekten vi vill ha. Här har vi också en dialog om vad som är lagom för dig.

Stretsching

Ofta vet man att det är bra att stretscha men man prioriterar inte det eller så vet man inte hur man ska göra. Ofta är man ganska motiverad att börja när man väl fått ont. Här skräddarsyr vi ett bra program för dig så att du vet vad just du behöver fokusera på. Det är aldrig försten att börja stretscha

Hemövningar

Här kommer ett av det viktigaste momenten, när du går från din behandling så har du fått någon övning med dig. Det kan vara en rörlighetsövning, en stretschövning eller en styrkeövning. Du kommer få fler allt eftersom du blir bättre, vissa kommer bytas ut och andra läggas till. Det finns ingen anledning att börja med styrkeövningar i en akutsmärtfas däremot har man goda effekter av en rörlighetsövning tillexempel. Alla övningar du får skräddasyrs för dig i samråd med din naprapat.

Behandlingsvärk

När vi behandlar dig så är vi i ditt smärtområde och arbetar. De moment som vi använder i just din behandiling är skräddarsydda efter just ditt behov. Många gånger kan man uppleva en lättnad direkt efter behandlingen för att sedan på kvällen eller nästa morgon uppleva en ömhetskänsla, blåmärkskänsla, lite stelhet eller likande i just behandlingsområdet. Detta är helt normal och det tyder på att vi fått igång läkningsprcessen och att kroppen nu är på väg att läka. Vissa får mer behandlingsvärk än andra. Hör av dig till oss om du undrar mer kring detta.

Våra manuella behandlings metoder kompletteras med de nedan beskrivan metoderna.

TENS

Elstimmulering, Ja det låter kanske inte så behagligt men det gör inte ont, utan känns som små pickningar eller pirrningar på huden. Det är två fyrkantiga “plattor” som består av en gele på ena sidan som sätts mot huden. Detta för att plattorna lättare ska fästa mot huden.

Man sätter plattorna i smärtområdet och ökar sedan styrka stegvis, du som patinet säger till när det känns som om at det jobbar på men inte gör ont.

Syfte: Elstimmulering syftar till att påskynda läkningen, öka cirkulationen i området och under beghandlingen frisätts endorfiner som minskar smärtan.

 

Värmelampa

Det härligaste av allt, tycker många. Just för att den ger en djup och behaglig vämre. Det är en infraröd lampa som ger värmen en bit från huden. Denna lampa används ofta samtidigt som TENS, El-stimulerineg. Vilket ger en bra uppmjukning och du som patient får en skön start på behandlingen genom att du bara ligger och kopplar av.

 



 

Laser

Den laser som vi använder är en medicinsk framtagen laser som laddar upp muskelcellen med mer energi så att den får bättre motståndskraft. Dessutom påskyndar man läkningen så att du blir snabbare fri från din värk. Denna behandlingsmetod är väl beprövad och uppskattat hos många då den inte känns men ger fantastiska resultat. Några av diagnoserna där laser har god effekt, Långvariga inflammationer, diskbuktningar med utsrålning i ben/armar. Ömma hälsenor och hälsporrar, tennisarmbågar och stela muskler. Bensår och påskyndning av bennybildning vid fraktur. Ja du ser det finns ett stort användningsområde.

 

Skanlab

Denna maskin är uppskattad av många patienter då den ger en djupvärme och otrolig lättnad efter bara första behandlingen. Med hjälp av indukton får vi värme som når ner på djupet, vilket främjar läkningsprocesser och lindrar bla. artrosleder. Används med goda resultat på axlar, armar, ländrygg, höfter. Även knä och fotproblem upplevs bli bättre snabbare med denna behandlingsmetod.